Lubię zmiany na talerzu.
Tym razem przyrządziłam kurczaka, który leżał w zaprawie cytrynowej.
Mięsko nabrało kruchości i miało wspaniały cytrynowy smak.
Potrzebujemy:
- 1 kurczak (ja użyłam podudzi)
- sok z 1 cytryny
- skórka z cytryny
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
Składniki na zaprawę mieszamy i dokładnie nacieramy nimi kurczaka.
Zawijamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 6 godzin.
Po tym czasie możemy naszego kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego
i piec pod przykryciem około 45 minut.
Pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrycie,
polewamy wytopionym tłuszczem i zapiekamy jeszcze kilka minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz