Deser Tiramisu, to chyba najbardziej znany przysmak na całym świecie.
Pyszny, kremowy i delikatnie słodki zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.
Potrzebujemy:
- 6 żółtek
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka likieru kawowego
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- rozpuszczona gorzka kawa
- kakao
Kawę rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia.
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Potem dodajemy porcjami serek mascarpone, a na końcu likier.
Biszkopty moczymy w kawie i układamy w formie.
Na nie nakładamy połowę masy i znowu układamy biszkopty moczone w kawie.
Teraz wykładamy resztę masy i przykrywamy folią.
Odstawiamy do lodówki na około 4 godziny.
Przed podaniem posypujemy kakao.
Deser smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy smaki się połączą i zmiękną biszkopty. Smacznego.
Ten deser zawsze będzie rozchwytywany!
OdpowiedzUsuńTO tiramisu jest po prostu obłędne!
OdpowiedzUsuńJest boskie w smaku!
Generalnie nie przepadam za tym deserem, ale ten jest naprawdę fantastyczny. Aż szkoda, że fotki nie mogą oddać tego smaku :-)
POLECAM!