piątek, 3 sierpnia 2018

Zalewana szarlotka


Niekiedy nie mamy czasu by przygotowywać się solidnie na przyjście niespodziewanego gościa. 
Czasu mało, co robić?
Na szczęście jest szybka zalewana szarlotka.
Pyszne ciasto, które nie wymaga zagniatania.
Wystarczy tylko ułożyć warstwy i zalać płynnymi składnikami.

Potrzebujemy:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 15 dag kaszy manny
  • szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 cukry waniliowe
  • 100 ml oleju
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka jabłek



Zaczynamy od obrania jabłek i starcia na tarce.
Następnie dosypujemy cukry waniliowe i cynamon.
Mieszamy i odstawiamy na moment.
Mieszamy w oddzielnych miseczkach sypkie i płynne składniki.

Na dno foremki wysypujemy 1/3 porcji składników sypkich, na to jabłka i tak do wyczerpania składników.
Potem tylko wylewamy płynne,
trochę delikatnie ruszamy widelcem i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz