Jeśli macie ochotę zaskoczyć swoich gości, to przygotujcie efektowne ciasto czekoladowe ze śliwkami.
Ciemne ciasto kontrastuje z jasnym, na to śliwki i pyszna kruszonka,
nie trzeba nic więcej no chyba że jeszcze kawka☺
Potrzebujemy:
- śliwki węgierki
ciasto jasne:
- 20 dag mąki pszennej
- 12 dag masła
- 1 łyżka słodkiej śmietany
- 1 jajko
- 2 ½ łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
ciemne ciasto:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 60 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- kruszonka (2 łyżki mąki, 2 łyżka masła, 2 łyżki cukru, szczypta cynamonu)
Wszystkie składniki na jasne ciasto należy szybko zagnieść, owinąć w folię i schodzić przez 30 minut.
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a potem dodajemy resztę składników.
Ciasto jasne rozkładamy na kwadratowej blaszce, na nim wykładamy ciemne ciasto.
Ze śliwek wyjmujemy pestki, delikatnie moczymy w mące stroną od pestki i układamy na cieście czarnym.
Na wierzchu sypiemy kruszonkę i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego.
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuń