Kluski leniwe to doskonały sposób na wykorzystanie białego sera.
Zatem jeśli macie ochotę na kluski domowej roboty to zapraszam.
Potrzebujemy:
- 1 kg białego sera
- około 3 szklanek mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- odrobinę proszku do pieczenia
- bułka tarta
- masło
Ser przeciskamy przez praskę i dodajemy jajko sól cukier i mąkę.
Pamiętajcie by nie wsypać wszystkiej mąki od razu, tylko dodawać w razie potrzeby.
Sery są bardzo różnie odciśnięte i jeżeli mamy twardsze to na pewno trzeba będzie mniej mąki.
Co do proszku do pieczenia, to wpływa on na pulchność klusek
i jeżeli dodamy chociaż troszkę to będziemy mieć pyszne i miękkie kluseczki.
Z ulepionego ciasta formujemy wałeczki i dzielimy na kawałki.
Wrzucamy na wrzątek i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Po wyjęciu z wody polewamy je masełkiem z bułką tartą. Smacznego.
Robię podobne
OdpowiedzUsuń