niedziela, 26 sierpnia 2018

Kluski leniwe


Kluski leniwe to doskonały sposób na wykorzystanie białego sera.
Zatem jeśli macie ochotę na kluski domowej roboty to zapraszam.

Potrzebujemy:
  • 1 kg białego sera
  • około 3 szklanek mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • odrobinę proszku do pieczenia
  • bułka tarta
  • masło


Ser przeciskamy przez praskę i dodajemy jajko sól cukier i mąkę.
Pamiętajcie by nie wsypać wszystkiej mąki od razu, tylko dodawać w razie potrzeby.
Sery są bardzo różnie odciśnięte i jeżeli mamy twardsze to na pewno trzeba będzie mniej mąki.
Co do proszku do pieczenia, to wpływa on na pulchność klusek
i jeżeli dodamy chociaż troszkę to będziemy mieć pyszne i miękkie kluseczki.
Z ulepionego ciasta formujemy wałeczki i dzielimy na kawałki.
Wrzucamy na wrzątek i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Po wyjęciu z wody polewamy je masełkiem z bułką tartą. Smacznego.


1 komentarz: