Ciasto z owocami jemy chętnie, więc postanowiłam zrobić z malinami i jeżynami.
Wcześniej poczęstowała mnie nim Jolcia, to jej zawdzięczacie ten przepis.
No i jak zauważycie, cynamon pasuje nie tylko do jabłek.
Potrzebujemy:
- 3 jajka
- 20 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 190 g stopionego masła
- 1 ½ proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- maliny i jeżyny
- kruszonka (180 g mąki, 100 g cukru, 1 cukier waniliowy, ½ kostki stopionego masła, ¼ łyżeczki cynamonu)
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy potem proszek, cukier waniliowy, cynamon i przesianą mąkę.
Ciasto wylewamy na blaszkę i wykładamy owoce posypane cukrem pudrem.
Na wierzchu posypujemy kruszonką i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Smacznego.
To skorzystam z przepisu ale zamienie na śliwki bo obrodziły niesamowićie
OdpowiedzUsuńZe śliweczkami też będzie pyszne ciasto :)
Usuń