wtorek, 14 sierpnia 2018

Ciasto z malinami i jeżynami


Ciasto z owocami jemy chętnie, więc postanowiłam zrobić z malinami i jeżynami.
Wcześniej poczęstowała mnie nim Jolcia, to jej zawdzięczacie ten przepis.
No i jak zauważycie, cynamon pasuje nie tylko do jabłek.

Potrzebujemy:
  • 3 jajka
  • 20 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 190 g stopionego masła
  • 1 ½ proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • maliny i jeżyny
  • kruszonka (180 g mąki, 100 g cukru, 1 cukier waniliowy, ½ kostki stopionego masła, ¼ łyżeczki cynamonu)



Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy potem proszek, cukier waniliowy, cynamon i przesianą mąkę. 
Ciasto wylewamy na blaszkę i wykładamy owoce posypane cukrem pudrem.
Na wierzchu posypujemy kruszonką i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Smacznego.

2 komentarze:

  1. To skorzystam z przepisu ale zamienie na śliwki bo obrodziły niesamowićie

    OdpowiedzUsuń