W tym roku z jabłkami nie ma problemów.
Niektórzy mówią że klęska urodzaju.
Ja takowej nie zauważyłam, bo po prostu jeśli mam za dużo dzielę się z sąsiadami i rodziną.
I tak owoce się nie marnują i każdy jest zadowolony.
Mogę tylko marudzić, że niektóre gatunki śliwek szybko się skończyły.
Dziś przepis na pyszne ciasto z jabłkami i orzechami nazywane Wiewiórką.
Najlepsze jest na drugi dzień, ale i zaraz po upieczeniu jest niczego sobie.
Potrzebujemy:
- 4 duże jabłka
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 ½ proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
- ½ szklanki oleju (możemy zmniejszyć porcję oleju)
Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, a potem dodajemy po kolei składniki.
Na końcu wrzucamy orzechy i jabłka.
Wykładamy na dużą blachę i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
o taki jeszcze nie słyszałam
OdpowiedzUsuńJeszcze nie próbowałam ale zrobię
OdpowiedzUsuń