piątek, 17 sierpnia 2018

Ciasto Wiewiórka


W tym roku z jabłkami nie ma problemów.
Niektórzy mówią że klęska urodzaju.
Ja takowej nie zauważyłam, bo po prostu jeśli mam za dużo dzielę się z sąsiadami i rodziną.
I tak owoce się nie marnują i każdy jest zadowolony.
Mogę tylko marudzić, że niektóre gatunki śliwek szybko się skończyły.
Dziś przepis na pyszne ciasto z jabłkami i orzechami nazywane Wiewiórką.
Najlepsze jest na drugi dzień, ale i zaraz po upieczeniu jest niczego sobie.

Potrzebujemy:

  • 4 duże jabłka
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 ½ proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • ½ szklanki oleju (możemy zmniejszyć porcję oleju)



Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki.

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, a potem dodajemy po kolei składniki.
Na końcu wrzucamy orzechy i jabłka.
Wykładamy na dużą blachę i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

2 komentarze: