sobota, 11 sierpnia 2018

Wakacyjna wędlina ze słoika


Teraz kolejna porcja domowej wędlinki.
Sposób w jaki jest przygotowana pozwala na długie jej przechowywanie w chłodnym miejscu.
Moja wędlina jednak nie wytrzymała, bo... ją zjedliśmy z wielkim apetytem.

Potrzebujemy:

  • kg mięsa (użyłam mieszanego, czyli karkówka, kurczak, łopatka)
  • 3 łyżeczki soli peklowanej
  • pieprz
  • trochę kminku (nie za dużo, bo jest mocny i potem rodzina kręci nosem😉)
  • kilka ząbków czosnku



Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie nacieramy przyprawami.
Przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni.
Potem wkładamy mięso do słoików, zakręcamy i wstawiamy do garnka z wodą.
Nakrywamy pokrywką i gotujemy przez 2 godziny.
Zostawiamy potem by mięso wystygło w garnku, a potem wkładamy do lodówki.
Smaczna wędlina jest gotowa, no i ta galaretka wokoło niej... Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz