W sklepie wypatrzyłam ciastka z orzechami, które są bardzo dobrym dodatkiem do kawy.
Szybko nam się skończyły i trzeba było zabrać się za pieczenie w domu.
Potrzebujemy:
- ¾ kostki zimnego masła
- 25 dag mąki pszennej (w razie gdyby ciasto było za miękkie, trzeba troszkę dosypać)
- ½ szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- kilka kropli esencji waniliowej
- szczypta soli
na polewę do ciastek:
- krówki ciągutki
- odrobina mleka
- orzechy ziemne bardzo drobno posiekane
Wszystkie składniki na ciasteczka szybko zagniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Potem rozwałkowujemy ciasto na bardzo cienki placek w wykrawamy okrągłe ciastka.
Pieczemy przez 10 minut. Odstawiamy by ostygły.
Krówki wkładamy do garnuszka i zalewamy odrobiną mleka.
Mieszamy aż się rozpuszczą.
Potem polewamy ciastka i posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz