Hej!
Tym razem wstawiam przepis na pyszną kolację. Chociaż można też potraktować to danie jako obiad.
Potrzebujemy:
- kilka dużych ziemniaków
- 1 kurza pierś
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 -2 ząbki czosnku
- starty żółty ser
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- olej
Ziemniaki szorujemy bardzo dokładnie i wkładamy do rękawa. Przyprawiamy i polewamy łyżeczką oleju. Zawiązujemy rękaw i pieczemy ziemniaki przez 40 minut. Potem wyjmujemy do przestygnięcia. W tym czasie kroimy cebulkę i czosnek. Podsmażamy na oleju i dokładamy pierś kurczaka również pokrojonego na kawałki. Podsmażamy przez chwilę, a potem dokładamy posiekaną paprykę. Całość jeszcze chwilę podsmażamy. Ziemniaki kroimy na pół. Z połowy ziemniaków wyjmujemy środek, który dokładamy do cebulki. Wszystkie ziemniaki faszerujemy, posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy jeszcze 10 – 15 minut. Smacznego.
Bardzo fajne danie. Uwielbiam pieczone ziemniaki. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuń