Najlepsze drożdżowe bułeczki pieką nasze babcie,
ale ja też mam niezły przepis na świeże i mięciutkie bułki rozpływające się w ustach. Gorąco polecam!
Potrzebujemy:
- 5 dag drożdży
- 2/3 szklanki cukru
- 40 dag mąki pszennej
- 20 ml mleka
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 50 ml oleju
- ½ łyżeczki soli
- 30 dag ulubionego dżemu
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z dodatkiem cukru i odrobiny mąki.
Kiedy zaczynają pracować wlewamy do mąki (odsypać trochę mąki by można było potem podsypywać ciasto).
Dodajemy cukier, olej, jogurt i sól.
Wszystko dobrze wyrabiamy, a w razie potrzeby podsypujemy mąką kiedy się klei.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Potem odgazowujemy ciasto i dzielimy na 3 części.
Każdą rękami rozciągamy i nakładamy dżem.
Potem zwijamy jak roladę i kroimy na kilka części.
Układamy bułeczki na blaszce, smarujemy roztopionym masłem i odstawiamy na 10 minut by podrosły.
Potem wkładamy blaszkę do piekarnika na 20 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz