Nadziewane mięso mielone jest doskonale jako drugie danie.
Jeszcze do tego sos pomidorowy i mamy hit obiadowy.
No i robimy je szybko.
Potrzebujemy:
- 50 dag mięsa mielonego (najlepiej z łopatki wieprzowej)
- pikle z ogórków
- 1 jajko
- 1 mała czerstwa bułka
- 1 szklanka mleka
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- odrobina cukru
Bułkę moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy do mielonego mięsa.
Dokładamy jajko, startą cebulę, przeciśnięty czosnek i przyprawy.
Wszystko dobrze mieszamy.
Mięso dzielimy na mniejsze porcje wielkości piłeczki tenisowej.
Do środka wkładamy małego pikla i robimy zgrabną kulkę.
Następnie mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod folią aluminiową przez 30 minut.
Potem zdejmujemy folię i nasze kulki zalewamy sosem pomidorowym
(zmielone pomidory, sól, pieprz, bazylia, odrobina cukru).
Pieczemy jeszcze 15 minut i danie gotowe. Smacznego.
Jak zapiekane to obiadek dla mnie jak znalazł
OdpowiedzUsuń