sobota, 15 września 2018

Zapiekane pulpety z piklami


Nadziewane mięso mielone jest doskonale jako drugie danie.
Jeszcze do tego sos pomidorowy i mamy hit obiadowy.
No i robimy je szybko.

Potrzebujemy:

  • 50 dag mięsa mielonego (najlepiej z łopatki wieprzowej)
  • pikle z ogórków
  • 1 jajko
  • 1 mała czerstwa bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz  
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • odrobina cukru



Bułkę moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy do mielonego mięsa.
Dokładamy jajko, startą cebulę, przeciśnięty czosnek i przyprawy.
Wszystko dobrze mieszamy.
Mięso dzielimy na mniejsze porcje wielkości piłeczki tenisowej.
Do środka wkładamy małego pikla i robimy zgrabną kulkę.
Następnie mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod folią aluminiową przez 30 minut.
Potem zdejmujemy folię i nasze kulki zalewamy sosem pomidorowym
(zmielone pomidory, sól, pieprz, bazylia, odrobina cukru).
Pieczemy jeszcze 15 minut i danie gotowe. Smacznego.

1 komentarz: