Dzisiaj propozycja na wykorzystanie serwatki, której nie można wylewać
Możemy ją z powodzeniem dodać do ciasta naleśnikowego bądź placków.
Moje placki są właśnie na serwatce z dodatkiem smacznych jabłek.
Potrzebujemy:
- 4 jabłka
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1/3 szklanki cukru
- ½ proszku do pieczenia
- 1 szklanka serwatki
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Jabłka obieramy i trzemy na tarce.
Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i dodajemy jajko oraz serwatkę.
Następnie mieszamy całość do uzyskania gładkiego ciasta.
Wkładamy jabłka, mieszamy i smażymy placki na gorącym oleju.
Kiedy nabiorą złotego koloru zdejmujemy z patelni i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Takich jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuń