Hej!
Dzisiaj zrobimy domowy biały ser z dodatkami, które sprawią, że otrzymamy
smaczną i kolorową mozaikę.
Potrzebujemy:
- 1,5 l mleka 3%
- 1 l kefiru
- sok z cytryny
- ½ czerwonej papryki
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka soli
Paprykę i natkę siekamy na drobne kawałki.
Mleko i kefir podgrzewamy w garnku do chwili wytracenia się grudek sera.
Dodajemy sok z cytryny, natkę i paprykę. Zostawiamy do wystygnięcia.
Sitko wykładamy gazą i wylewamy masę twarogową.
Zawijamy gazą i odstawiamy pod obciążeniem na 2 godziny.
Potem do garnuszka wlewamy trochę serwatki, solimy i wkładamy do solanki ser na godzinę.
I już mamy domowy ser zrobiony.
Serwatki nie wylewamy tylko przelewamy do butelek i wykorzystujemy do zrobienia
nowych dań lub po prostu sobie popijamy pyszny napój. Smacznego.
Inny sposób na zrobienie domowego sera tutaj.
To przepis dla mnie lubię takie sery
OdpowiedzUsuń