czwartek, 11 stycznia 2018

Keks zaparzany


Hej!
Keks zaparzany jest ciastem niezawodnym. Czemu? Wyrasta zawsze i bakalie ma na swoim miejscu.

Potrzebujemy:
  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • ½ szklanki rumu
  • ¼ szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki dowolnych bakalii
  • mąka ziemniaczana do otoczenia bakalii



Masło mleko zagotowujemy i odstawiamy na chwilkę by przestygły.
Wlewamy do połowy mąki i mieszamy. Wlewamy rum.
Żółtka ucieramy z cukrem i łączymy z masą. Dosypujemy resztę mąki, proszek do pieczenia.
Mieszamy i na koniec wkładamy bakalie obtoczone w mące ziemniaczanej.
Wykładamy do dwóch krótkich keksówek.
Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz