Hej!
Keks zaparzany jest ciastem niezawodnym. Czemu? Wyrasta zawsze i bakalie ma na swoim miejscu.
Potrzebujemy:
- kostka masła
- szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- ½ szklanki rumu
- ¼ szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki dowolnych bakalii
- mąka ziemniaczana do otoczenia bakalii
Masło mleko zagotowujemy i odstawiamy na chwilkę by przestygły.
Wlewamy do połowy mąki i mieszamy. Wlewamy rum.
Żółtka ucieramy z cukrem i łączymy z masą. Dosypujemy resztę mąki, proszek do pieczenia.
Mieszamy i na koniec wkładamy bakalie obtoczone w mące ziemniaczanej.
Wykładamy do dwóch krótkich keksówek.
Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz