wtorek, 23 stycznia 2018

Dynia na mleku z zacierkami


Hej!
Pewnie pamiętacie scenę z "Samych swoich" jak Jaśko mówi, że ma smaka na dynię z zacierkami,
taką jak gotowała nasza mamusia.Dynia ugotowana na mleku jest delikatna i kremowa.
Posłodzona jest fantastycznym śniadaniem.

Potrzebujemy:

  • ½ kg obranej dyni
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • cukier
  • szklanka mąki pszennej


Dynię kroimy na kawałki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. 
Następnie rozgniatamy tłuczkiem od kartofli i wlewamy mleko.   

W miseczce mieszamy mąkę z odrobiną wody i zagniatamy kluseczki.
Staramy się zrobić małe i równej wielkości, by gotowały się równo.
Kiedy zagotuje się mleko wrzucamy kluseczki i mieszamy. 
Doprowadzamy do wrzenia i jeszcze trochę gotujemy. Dosładzamy do smaku. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz