Hej!
Pewnie pamiętacie scenę z "Samych swoich" jak Jaśko mówi, że ma smaka na dynię z zacierkami,
taką jak gotowała nasza mamusia.☺ Dynia ugotowana na mleku jest delikatna i kremowa.
Posłodzona jest fantastycznym śniadaniem.
Potrzebujemy:
- ½ kg obranej dyni
- szklanka mleka
- szklanka wody
- szczypta soli
- cukier
- szklanka mąki pszennej
Dynię kroimy na kawałki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Następnie rozgniatamy tłuczkiem od kartofli i wlewamy mleko.
W miseczce mieszamy mąkę z odrobiną wody i zagniatamy kluseczki.
Staramy się zrobić małe i równej wielkości, by gotowały się równo.
Kiedy zagotuje się mleko wrzucamy kluseczki i mieszamy.
Doprowadzamy do wrzenia i jeszcze trochę gotujemy. Dosładzamy do smaku. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz