Hej!
Zupa szczawiowa z młodego, świeżego szczawiu, to naprawdę smaczne danie.
Jemy ją gdy tylko pokaże się świeży szczaw.
Szukanie go na łące stanowi niezły relaks i odpoczynek, a poza tym można już zrobić pierwsze zapasy na zimę.
Potrzebujemy:
- kilka sporych garści świeżego szczawiu
- kostka schabowa
- warzywa na wywar oprócz kapusty
- 3 jajka na twardo
- masło
- sól
- ziemniaki
Na kostce i warzywach gotujemy wywar. Kiedy mięso będzie mięciutkie dorzucamy ziemniaki.
Na patelni roztapiamy masło i kładziemy czyste listki szczawiu.
Smażymy go i dodajemy do zupy wtedy, kiedy będą miękkie ziemniaki.
Po zagotowaniu wlewamy śmietanę i dodajemy pokrojone jajka. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz