poniedziałek, 30 kwietnia 2018

Zupa z młodego szczawiu


Hej!
Zupa szczawiowa z młodego, świeżego szczawiu, to naprawdę smaczne danie.
Jemy ją gdy tylko pokaże się świeży szczaw.
Szukanie go na łące stanowi niezły relaks i odpoczynek, a poza tym można już zrobić pierwsze zapasy na zimę.

Potrzebujemy:

  • kilka sporych garści świeżego szczawiu
  • kostka schabowa
  • warzywa na wywar oprócz kapusty
  • 3 jajka na twardo
  • masło
  • sól
  • ziemniaki



Na kostce i warzywach gotujemy wywar. Kiedy mięso będzie mięciutkie dorzucamy ziemniaki.
Na patelni roztapiamy masło i kładziemy czyste listki szczawiu. 
Smażymy go i dodajemy do zupy wtedy, kiedy będą miękkie ziemniaki.
Po zagotowaniu wlewamy śmietanę i dodajemy pokrojone jajka. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz