piątek, 6 kwietnia 2018

Biszkoptowe ciasto czekoladowe


Hej!
Dziś przepis na bardzo dobre ciasto czekoladowe bez zbędnego gadania.

Potrzebujemy:

  • 10 jajek klasy L
  • 1 szklanka cukru
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao

na poncz:
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki miodu
  • 1 kieliszek alkoholu

dodatkowo:
  • powidła śliwkowe
  • śmietana kremówka 30 %
  • 1 opakowanie Śnieżki
  • czekolada


Ubijamy jajka z cukrem pamiętając, że kręcimy 1 minutę na każde jajko.
My mamy 10 więc poświęcamy 10 minut.
Potem dodajemy mąkę i kakao, delikatnie mieszamy.
Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzamy patyczkiem).
Kiedy biszkopt się upiecze rzucamy go z wysokości 30 cm (razem z blachą).
Po wystudzeniu kroimy biszkopt na dwie części i polewamy ponczem.
Następnie kładziemy powidła, potem ubitą śmietanę ze Śnieżka.
Przykrywamy drugim biszkoptem, delikatnie nasączamy i polewamy roztopioną czekoladą. Smacznego.



1 komentarz: