Hej!
Dziś przepis na bardzo dobre ciasto czekoladowe bez zbędnego gadania.
Potrzebujemy:
- 10 jajek klasy L
- 1 szklanka cukru
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
na poncz:
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki miodu
- 1 kieliszek alkoholu
dodatkowo:
- powidła śliwkowe
- śmietana kremówka 30 %
- 1 opakowanie Śnieżki
- czekolada
Ubijamy jajka z cukrem pamiętając, że kręcimy 1 minutę na każde jajko.
My mamy 10 więc poświęcamy 10 minut.
Potem dodajemy mąkę i kakao, delikatnie mieszamy.
Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzamy patyczkiem).
Kiedy biszkopt się upiecze rzucamy go z wysokości 30 cm (razem z blachą).
Po wystudzeniu kroimy biszkopt na dwie części i polewamy ponczem.
Następnie kładziemy powidła, potem ubitą śmietanę ze Śnieżka.
Przykrywamy drugim biszkoptem, delikatnie nasączamy i polewamy roztopioną czekoladą. Smacznego.
Ciasto wspaniale się prezentuje
OdpowiedzUsuń