niedziela, 17 września 2017

Jak zrobić krem waniliowy idealny do ciasta?


Hej!
Krem waniliowy, który Wam proponuję jest przepyszny. Wykorzystuję go do napełniania babeczek, lub jako baza do innych smakowych kremów. Cały sekret przyrządzenia tego kremu tkwi w powolnym gotowaniu. Czyli nie spieszymy się.

Potrzebujemy:

  • 4 żółtka
  • 2,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej (z lekką górką)
  • zapach waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła



Mleko podgrzewamy. Żółtka ucieramy z cukrem i potem dodajemy mąkę oraz zapach. Do masy wlewamy kilka łyżek mleka i energicznie mieszamy. Wszystko wlewamy do gorącego mleka i zagotowujemy cały czas mieszając (gotujemy na bardzo małym ogniu). Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i przykrywamy masę folią spożywczą do wystygnięcia. Kiedy mamy już temperaturę pokojową dokładamy masło i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Nasz krem jest gotowy do użycia. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz