wtorek, 19 września 2017

Racuchy z jabłkami


Hej!

Zbiory w sadach się rozpoczęły. Jednym z owoców, które możemy wykorzystywać w różnoraki sposób jest jabłko. Dlatego dzisiaj postanowiłam zrobić moim bliskim pyszne racuchy z jabłkami. Zawsze wychodzą puszyste, słodkie i pięknie pachnące. Niewątpliwym walorem tego placka jest to, że można go spożywać i na ciepło i na zimno.

Potrzebujemy:

  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 starte jabłka (dowolne, takie jakie lubicie lub macie w domu)
  • na czubku łyżeczki trochę proszku do pieczenia
  • kefir lub maślanka (tyle aby ciasto miało postać gęstej śmietany)


Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i porcjami wykładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron na wolnym ogniu. Po usmażeniu wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

3 komentarze: