wtorek, 5 września 2017

Krem z kalafiora


Hej!
Zupa krem z białych warzyw rozpieści nasze podniebienia. Jest tak smaczna, że trudno obojętnie przejść koło niej. Można ją doprawić według swojego smaku, bo jest doskonała w wersji delikatnej jak i zaostrzona papryczką chili.

Potrzebujemy:

  • 1 kalafiora
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 2 duże ziemniaki
  • ½ l bulionu
  • 1 kubek śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz
  • papryka chili
  • grzanki


Warzywa myjemy, obieramy, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy i doprawiamy do smaku. Dolewamy kremówkę (już nie gotujemy, bo wtedy zupa stanie się ciężka dla wątroby). Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego.


1 komentarz:

  1. Akurat kalafior to coś dla mnie pozdrawiam serdeczniehttp://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń