piątek, 22 września 2017

Pierogi ze szpinakiem i białym serem


Hej!
Dzisiaj zrobimy pierogi ze szpinakiem. Ręczę, ze Wam przypadną do gustu, bo mają swoisty, pyszny smak.

Potrzebujemy:

Na ciasto:

  • 60 dag mąki pszennej
  • 2 szklanki bardzo ciepłego mleka
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • sól
Na farsz:
  • 1 kostka białego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ opakowania szpinaku
  • sól
  • biały pieprz


Z podanych składników na ciasto ugniatamy gładką kulę. Zostawiamy na 10 minut by ciasto odpoczęło. Szpinak rozmrażamy i podsmażamy na maśle. Twarożek rozdrabniamy z solą i pieprzem. Łączymy ze szpinakiem. Ostudzonym farszem napełniamy ciasto pierogowe i gotujemy czyli wrzucamy na wrzątek i gotujemy jeszcze 2 minuty od chwili wpłynięcia. Podajemy z jogurtem lub śmietaną. Smacznego.

1 komentarz: