Sos słodko - kwaśny jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs. Chętnie wykorzystujemy go i przy grillu, jak też przy daniach chińskich. I nie żałujemy go sobie, szczególnie gdy jest domowej roboty. Możemy dowolnie komponować składniki zgodnie z naszymi upodobaniami.
Potrzebujemy:
- papryka ostra
- 4 ząbki czosnku
- 110 g cukru
- 300 ml wody
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ¼ łyżeczki soli
- 100 ml octu
- 2 krople barwnika spożywczego (czerwony)
Paprykę posiekać razem z czosnkiem. Dodać sól, cukier, ocet i wodę. Gotować kilka około 10 minut, a potem zagęścić mąką ziemniaczaną. Pyszny sos słodko – kwaśny jest idealny do kąsków z kurczaka. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz