poniedziałek, 12 lutego 2018

Barszcz ukraiński


Hej!
Jedną z najbardziej przez nas ulubionych zup jest barszcz ukraiński.
Zupa w sam raz na zimowe dni, z różnymi warzywami. 
Czasem tak się rozpędza z ich ilością, że nie mieszczą mi się w garnku.
A mam do barszczu ukraińskiego przygotowany gar w rozmiarze XXL 😄.

Potrzebujemy:

  • porcja rosołowa
  • kilka buraków
  • 2 marchewki
  • fasola (suchą moczymy przez noc w wodzie) lub ze słoiczka (przepis tutaj)
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • ziemniaki
  • ¼ główki kapusty
  • 3 jajka na twardo
  • śmietana
  • sól
  • pieprz



Oczyszczoną porcję rosołową wkładamy do garnka, w której moczyła się fasola i zagotowujemy. 
Po zagotowania zdejmujemy "szum" pojawiający się na powierzchni wody i wrzucamy obrane buraki.
Solimy wodę i gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
Następnie wrzucamy pokrojone warzywa, które gotujemy do miękkości.
Wyjmujemy buraki, ścieramy na tarce, wkładamy z powrotem do garnka,
zagotowujemy zupę i zabielamy śmietaną. Na koniec dodajemy pokrojone jajka. Smacznego.

1 komentarz:

  1. u mnie barszcz czerwony to świętość, tak samo rosół, nasze ulubione :)

    OdpowiedzUsuń