niedziela, 11 lutego 2018

Jedzmy brukselkę


Hej!
Jedzmy brukselkę! To niewielkie warzywo jest źródłem potasu, wapnia magnezu,
witamin z grupy B i witaminy C, a także kwasu foliowego.
Ponieważ ma niską wartość energetyczną (37 kcal na 100g) i wysoką błonnika polecana jest osobom
odchudzający się. Zatem jedzmy brukselkę! Dziś łatwy przepis na dodatek do drugiego dania.

Potrzebujemy:

  • kg kapusty brukselki
  • ¼ kostki masła
  • bułka tarta
  • sok z cytryny
  • sól


Kapustę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie.
Kiedy będzie miękka odlewamy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Masło rozpuszczamy na patelni i na gorący tłuszcz wsypujemy bułkę tartą.
Chwilę podsmażamy i polewamy główki kapusty. Smacznego.

1 komentarz:

  1. 'mini kapustka' jak to moje dziecko mówi, wszyscy lubimy :)

    OdpowiedzUsuń