poniedziałek, 18 września 2017

Ciasto dyniowe


Hej!
Z dyni można robić istne cuda. Nie tylko nadaje się na zupy, ale też fantastyczna jest do ciast. My już pierwsze ciasto dyniowe mamy za sobą. Pyszne, aromatyczne z pięknym kolorem, cudownie puszyste. I jeszcze jedna zaleta – tanie!

Potrzebujemy:

Na ciasto kruche:
  • ½ kostki masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
  • 2 szklanki dyni
  • 1 szklanka mleka skondensowanego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru


Dynię kroimy na pół i wyjmujemy pestki.  Następnie pieczemy do miękkości, studzimy i zdejmujemy skórki. Zagniatamy ciasto kruche i wkładamy do lodówki na 30 minut.  Okrągłą blaszkę wylepiamy ciastem, nakłuwamy i delikatnie podpiekamy ,po to by masa, którą wlejemy nam nie nasączyła ciasta.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.  Dodajemy dynię, mleko i przyprawy. Całość dobrze miksujemy, wlewamy na podpieczone ciasto i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ma piękny kolor, zapach cudowny i aksamitny smak. Jeszcze jedna rada – jeśli korzystacie z mleka słodzonego dajcie mniej cukru. Super smakuje z kleksikiem jogurtu naturalnego. Smacznego.

1 komentarz:

  1. o tak, dynia jest świetnym składnikiem do ciast i tart na słodko :)

    OdpowiedzUsuń