sobota, 4 maja 2019

Kurczak w zaprawie cytrynowej (pyszniutki)


Lubię zmiany na talerzu.
Tym razem przyrządziłam kurczaka, który leżał w zaprawie cytrynowej. 
Mięsko nabrało kruchości i miało wspaniały cytrynowy smak.

Potrzebujemy:
  • 1 kurczak (ja użyłam podudzi)
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego




Składniki na zaprawę mieszamy i dokładnie nacieramy nimi kurczaka.
Zawijamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 6 godzin.
Po tym czasie możemy naszego kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego
i piec pod przykryciem około 45 minut.
Pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrycie,
polewamy wytopionym tłuszczem i zapiekamy jeszcze kilka minut. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz