środa, 22 maja 2019

Pyszne pielmieni


Sekret pysznego pielmieni?
Ile gospodyń tyle sekretów! 😂😲
Moje też się udały, więc podaję przepis.

Potrzebujemy:
na ciasto:
  • mąka
  • sól
  • ciepła woda

na farsz:
  • 50 dag mielonego mięsa z łopatki
  • 1 cebulka
  • sól
  • pieprz



Ciasto wyrabiamy ręcznie lub w maszynie chlebowej.
Ważne, by było elastyczne i dobrze wyrobione.
Farsz dokładnie wyrabiamy dodając przyprawy do swojego smaku
(dodałam więcej pieprzu, by były pikantniejsze).
Ciasto wałkujemy na cienkie placki i nakładamy na nie do połowy małe kulki farszu.
Przykrywamy farsz pozostałą częścią ciasta i wykrawamy pierożki małym kieliszkiem.
W razie gdyby ciasto nam się nie skleiło, to poprawiamy ręcznie.
Gotowe pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 6 - 7 minut
(zresztą można sprawdzić wyjmując jednego pierożka z gara).
Gotowe pielmieni podajemy ...

1) z octem i posypujemy świeżym pieprzem (ta opcja przypadła baaaardzo mi do gustu)
2) z sosem sojowym (tak pojadł sobie mój jeden syn)
3) prosto z wody i nic więcej (tak pojadł sobie mój drugi syn. Z uśmiechem powiedział:
"mama są pikantne i nic więcej im nie trzeba").


Zatem wybierzcie swoją opcję, albo najlepiej sprawdźcie wszystkie na raz. Smacznego.



1 komentarz: