Sekret pysznego pielmieni?
Ile gospodyń tyle sekretów! 😂😲
Moje też się udały, więc podaję przepis.
Potrzebujemy:
na ciasto:- mąka
- sól
- ciepła woda
na farsz:
- 50 dag mielonego mięsa z łopatki
- 1 cebulka
- sól
- pieprz
Ciasto wyrabiamy ręcznie lub w maszynie chlebowej.
Ważne, by było elastyczne i dobrze wyrobione.
Farsz dokładnie wyrabiamy dodając przyprawy do swojego smaku
(dodałam więcej pieprzu, by były pikantniejsze).
Ciasto wałkujemy na cienkie placki i nakładamy na nie do połowy małe kulki farszu.
Przykrywamy farsz pozostałą częścią ciasta i wykrawamy pierożki małym kieliszkiem.
W razie gdyby ciasto nam się nie skleiło, to poprawiamy ręcznie.
Gotowe pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 6 - 7 minut
(zresztą można sprawdzić wyjmując jednego pierożka z gara).
Gotowe pielmieni podajemy ...
1) z octem i posypujemy świeżym pieprzem (ta opcja przypadła baaaardzo mi do gustu)
2) z sosem sojowym (tak pojadł sobie mój jeden syn)
3) prosto z wody i nic więcej (tak pojadł sobie mój drugi syn. Z uśmiechem powiedział:
"mama są pikantne i nic więcej im nie trzeba").
Zatem wybierzcie swoją opcję, albo najlepiej sprawdźcie wszystkie na raz. Smacznego.
Wspaniałe masz talent
OdpowiedzUsuń