poniedziałek, 11 grudnia 2017

Uszka do wigilijnego barszczu


Hej!
Wieczerza wigilijna nie może być się bez czerwonego barszczyku z uszkami. Praca mozolna i monotonna, ale kiedy już jest poza nami to duma nas rozpiera.

Potrzebujemy:

Na ciasto:
  • mąka pszenna (tyle aby ciasto było zwarte, gładkie i lśniące)
  • 1 łyżeczka masła
  • ciut soli
  • bardzo ciepła woda
  • 50 dag kapusty kiszonej
  • suszone leśne grzyby
  • sól
  • pieprz


Zaczynamy od ugotowania kapusty i suszonych grzybów w oddzielnych garnkach. Następnie odcedzamy grzyby (wodę z gotowania grzybów zachowajcie sobie do zrobienia sosu) oraz kapustę. Wszystko bardzo drobno siekamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Ze składników na ciasto wyrabiamy lśniącą kulę, rozwałkujemy partiami i wykrawamy malutkie placuszki za pomocą kieliszka. Każdą część nadziewamy farszem, zlepiamy i końce łączymy. Gotujemy we wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz