środa, 20 grudnia 2017

Fantastyczny boczuś


Hej!
Tym razem fantastyczny, pieczony boczek. Wyjątkowy, pyszny i choć za tłustymi wędlinami nie przepadamy, to tym razem odrobina tłuszczyku nie zaszkodzi.

Potrzebujemy:
  • kg boczku bez kości
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • ½ szklanki oleju
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki


Z podanych składników robimy marynatę i wkładamy do niej boczek. Mocno smarujemy mięso i odkładamy do lodówki na dobę. Potem owijamy mięso w folię aluminiową, wkładamy na blaszkę i zalewamy wodą (3 szklanki). Pieczemy około 1,5 godziny, a ostatnie 10 minut boczek trzeba odwinąć z folii by się przypiekł. Smacznego.

1 komentarz: