niedziela, 3 grudnia 2017

Chrupiący kurczak


Hej!
Teraz propozycja na obiad, a mianowicie pieczone kurczaki. Są one tak chrupiące i smaczne, a przy tym mało czasochłonne, że polecam z czystym sumieniem.

Potrzebujemy:

  • kg podudzi kurzych
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 ml kefiru
  • płatki kukurydziane
  • mąka ziemniaczana i pszenna w równych proporcjach
  • 1 łyżeczka Vegety



Sól, pieprz, imbir wsypujemy do miski i wlewamy kefir. Do tej mieszanki wkładamy umyte mięso i odstawiamy na noc pod przykryciem (ja stawiam na balkonie). Kiedy czas upiec mięso wyjmujemy z sosu i robimy mieszankę z mąki pszennej, ziemniaczanej, Vegety i płatków kukurydzianych. Każdą porcję mięsa otaczamy i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Jeśli zostanie nam sos imbirowy polewamy po kawałkach kurczaka. Pieczemy na zloty kolor, pamiętając, by w połowie pieczenia spryskać kurczaki olejem. Nabiorą wtedy złotego koloru. Smacznego.


1 komentarz:

  1. Florence chodzi ci o przepis zachód slońca co piecze się go w takiej wąskiej foremce to ja mam tylko jeszcze nie na blogu

    OdpowiedzUsuń