wtorek, 7 listopada 2017

Sarmale - rumuńskie gołąbki


Hej!
Nie tak dawno kisiłam kapustę w całości (zerknijcie tutaj). Z niej zrobiłam gołąbki rumuńskie tak zwane sarmale. Smakiem trochę przypominają bigos. Zresztą sami zobaczycie.

Potrzebujemy:

  • główka kapusty ukiszonej w całości
  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 20 dag mięsa mielonego wołowego
  • 1 szklanka ryżu
  • mały przecier pomidorowy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • bulion
  • odrobina oleju
  • 20 dag boczku wędzonego


Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy ryż i przecier pomidorowy. Wszystko zalewamy 2 szklankami bulionu. Mieszamy, przyprawiamy i smażymy 10 minut. Kiedy ryż przestygnie dodajemy mięso.
Z ukiszonej kapusty odkrawamy liście i odcinamy zgrubienia. Każdy liść kroimy na trzy części. Na każdy kawałek kładziemy farsz i zawijamy tak, by farsz nam nie wyciekł. Będziemy mieli mnóstwo malutkich sarmali.

Na dno garnka kładziemy pokrojoną na drobno resztę kapusty i kładziemy warstwę boczku w plasterkach, na to sarmale i znowu warstwa boczku, a potem sarmali. Wszystko przykrywamy warstwą posiekanej kapusty. Teraz zalewamy wodą i gotujemy około 2 godzin. Na zakończenie gotowania wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze 10 minut. Smacznego.


1 komentarz: