Hej! 
Dopóki jest dostępny bób, można sobie go przyrządzać na różne sposoby. Wczoraj robiłam pierogi z bobem. Do farszu dodałam jeszcze pieczonego kurczaka (bo jak zwykle porcja została) i wyszły pyszne pierożki. Nie będę się powtarzać z przepisem na ciasto, bo jest zamieszczony tutaj.
Potrzebujemy: 
- kg bobu
- porcja pieczonego kurczaka
- sól
- pieprz
Bób gotujemy na miękko w lekko osolonej wodzie. Odlewamy, studzimy i obieramy ze skórki. Następnie miksujemy razem z kurczakiem (wrzuciłam też sos z pieczenia). Dokładnie mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Potem tylko robimy ciasto, wykrawamy małe krążki i robimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z podsmażoną cebulką. A na drugi dzień podsmażone smakują wybornie. Smacznego. 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz