wtorek, 4 lipca 2017

Bigos na pieczonych skrzydełkach


Hej!
Ze wszystkich sposobów gotowania kapusty, ten lubię najbardziej. Mowa oczywiście o bigosie w wersji letniej. O tej porze roku bigos jest łagodniejszy, bardzo smakowity i nie stanowi "zagrożenia" dla wątroby. Do ugotowania go wykorzystuję pieczone skrzydełka, które robię poprzedniego dnia na obiad w dość dużej ilości.  
Potrzebujemy:

  • główkę kapusty
  • zielony Koper
  • natkę pietruszki
  • cebulki ze szczypiorem
  • 2 marchewki (starte)
  • passata pomidorowa
  • 3 ząbki czosnku
  • pieczone skrzydełka
  • sól
  • pieprz

Kapustę myjemy i szatkujemy. Na dno dużego garnka wlewamy ½ szklanki wody i wrzucamy tłuszcz z pieczonych skrzydełek. Wrzucamy kapustę i poszatkowane warzywa. Gotujemy pod przykryciem. Kiedy kapusta będzie trochę podgotowana na wierzchu kładziemy skrzydełka i przykrywamy pokrywką. Pod koniec wlewamy passatę pomidorową i doprawiamy do smaku. Jeśli jest za dużo wody, trzeba wtedy zagęścić mąką. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz