sobota, 27 lipca 2019

Chleb pszenny



Nie ma to jak swój chlebuś.
Trochę mieszania, trochę zagniatania a potem już tylko czekamy, aż ciasto wyrośnie.
No i na koniec tylko zostanie nam wypiec.

Potrzebujemy: 
  • 25 dag mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych 
  • 1 szklanka wody 




Drożdże mieszamy z wodą i odrobiną cukru i mąki.
Kiedy zaczynają pracować wlewamy je do przesianej mąki.
Starannie wyrabiamy (około 5 minut by było sprężyste i gładkie).
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce i pod przykryciem).
Kiedy podwoi objętość wstawiamy naczynie żaroodporne do piekarnika żeby nam się ogrzało.
Wyjmujemy, smarujemy olejem i wkładamy ciasto.
Przykrywamy pokrywką i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz