Tym razem zamieszczam przepis na pyszną kolację.
Zdaję sobie sprawę, że lepienie pierogów jest pracochłonne i wymaga nakładów czasu,
ale ten sposób przypadnie Wam do gustu.
Potrzebujemy:
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- szczypior
- gałązka świeżego lubczyku
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- kumin
- ciepła woda
- przecier pomidorowy
- 2 marchewki
- 2 cebule
Z mąki, jajka, wody i soli zagniatamy ciasto pierogowe i odstawiamy na 10 minut.
Do mięsa dodajemy przyprawy, szczypior oraz ½ posiekanej cebulki. Dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy resztę posiekanej cebulki, a następnie startą marchewkę.
Podsmażamy i wlewamy przecier pomidorowy, przyprawy oraz troszkę wody.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i przecinamy na połowę.
Na każdą część ciasta nakładamy mięsny farsz i zawijamy w rulon.
Każdy rulonik kroimy na kawałki i kładziemy na sos. Dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz