Tak się zastanawiałam, czy znacie smak tej sałatki?
Dla mnie to ostatnie odkrycie sezonu.
Podczas moich wakacyjnych wyjazdów często ją zamawiałam i jadłam ze smakiem,
bo jest wyjątkowo atrakcyjna mimo że nie ma zbyt wiele składników.
Sądzę, ze doskonale pasuje do wszelkich mięs, ostatnio jadłam ją do gotowanych jajek.
- 2 - 3 zielone ogórki
- 2 - 3 cebule
- 2 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki suszonej, mielonej kolendry
- 2 łyżki oleju
- sól
- trochę cukru
- 1 łyżeczka octu
- posiekana zielona kolendra lub natka pietruszki (opcjonalnie)
Ogórki myjemy i kroimy na plasterki starając się by były jak najcieńsze.
Doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru.
Zostawiamy by puściły sok.
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, robimy to około minuty tak, aby cebula straciła swą surowość.
Zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Ogórki odciskamy z powstałego soku, dokładamy do nich cebulkę i przyprawy.
Dokładnie mieszamy, dodajemy ocet i wstawiamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz