piątek, 6 lipca 2018

Dżem z czerwonych i czarnych porzeczek


Mój wakacyjny czas jest bardzo intensywny, bo przygotowuję domowe przetwory.
Wczoraj zbieraliśmy porzeczki, a dziś mamy je w słoikach.
A konkretnie to jest dżem z porzeczek czerwonych i czarnych.

Potrzebujemy:
  • owoce czarnej i czerwonej porzeczki w dowolnej ilości
  • cukier (do smaku, trzeba próbować i nasypać tyle ile lubimy)
  • 1 żelfiks


Owoce szypułkujemy, myjemy i wrzucamy do garnka.
Zasypujemy cukrem, doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy wszystko 15 minut, a potem wsypujemy zelfix.
Jeszcze gotujemy przez 15 minut, a potem zlewamy do wyparzonych słoiczków, które stawiamy
"do góry dnem", żeby dobrze się zamknęły. Smacznego.





1 komentarz: