czwartek, 26 lipca 2018

Dolma czyli gołąbki w liściach winogron


Gołąbki to klasyka naszej kuchni, ale czy znacie gołąbki zawijane w liściach winogronowych?
Takie gołąbki są znane w Grecji, ale nic nie stoi na przeszkodzie by zaistniały też w naszej kuchni.
Podam przepis na smakowite danie, które mogą sobie zrobić wszyscy,
a szczególnie Ci, którzy mają swoje winorośla.

Potrzebujemy:

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 woreczek ryżu
  • liście winogron
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • kmin rzymski
  • olej



Ryż gotujemy około 10 minut i studzimy.
Liście winogronowe czyścimy, odcinamy ogonki liściowe i parzymy.
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę z dodatkiem soli, pieprzu i kminu.
Po ostudzeniu dodajemy do mięsa i ryżu z dodatkiem natki pietruszki.
Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku.
Mięso zawijamy w ostudzone liście,
układamy w garnku do gotowania na parze i gotujemy co najmniej 30 minut.
Podajemy z ulubionym sosem pomidorowym lub oliwą z oliwek. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Ja na pewno zrobię bo akurat mamy swoje ,dobry pomysł z tymi liśćmi

    OdpowiedzUsuń