niedziela, 9 kwietnia 2017

Barszcz chrzanowy


Hej!
Jedni nie mogą wyobrazić sobie Świąt Wielkanocy bez żurku, inni mazurka, a ja nie wyobrażam sobie bez barszczu chrzanowego. Jest to najlepsza zupa na święta i w moim domu przyrządzana tylko raz w roku. Żeby barszcz był fenomenalny, do którego tęskni się przez cały rok, najpierw musimy wykopać chrzan. Ten ze słoiczka nie odda całego smaku. Tak więc trzeba chrzan wyczyść, zetrzeć, sparzyć. A spróbujcie przy tym nie płakać... same łzy lecą 😂
Ale sam chrzan to nie wszystko.


Potrzebujemy:

  • kości schabowych
  • dobrej kiełbasy wędzonej
  • dobrej kiełbasy białej
  • jajek
  • sól
  • pieprz
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • śmietana dobrej jakości
  • marchew
  • pietruszka
  • cebula
  • kawałek selera

Gotujemy wywar z kości i warzyw. Wrzucamy przyprawy i gotujemy dotąd, aż mięso będzie miękkie i samo odejdzie od kości. Potem wystarczy dodać chrzan. Z części jajek wyjmujemy żółtka i rozcieramy widelcem ze śmietaną i odrobiną mąki. Dodajemy trochę zupy i jeszcze rozcieramy. Teraz wlewamy mieszankę do zupy i zagotowujemy. Na koniec wrzucamy pokrojone kiełbasy i kroimy jajka.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz