środa, 10 października 2018

Szakszuka - orientalne śniadanie


Jak zrobić szakszuke? 
Bardzo prosto.
Sami się przekonacie jeśli tylko skusicie się na orientalne śniadanie.

Potrzebujemy:
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 jajka
  • olej do smażenia
  • szczypior




Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, a potem dodajemy przeciśnięty czosnek.
Chwilkę mieszamy i wrzucamy pokrojoną paprykę.
Następnie wrzucamy przyprawy.
Kiedy uwolnią swoje aromaty wtedy dodajemy pomidory.
Smażymy tak długo, aż odparuje się nam woda.
Pora teraz na wbijanie jajek i posypanie solą i pieprzem.
Przykrywamy pokrywką, smażymy aż do ścięcia się jajek.
Śniadanie już mamy gotowe.
Na koniec tylko posypujemy szczypiorkiem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz