niedziela, 10 listopada 2019

Proste ciasto sezonowe



Dzisiaj w 100 % ciasto sezonowe. Szybkie, tanie i zdrowe. 

Potrzebujemy:
  • 50 dag dyni
  • sok z 2 cytryn
  • 3 łyżki cukru 
na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • ½ szklanki cukru
  • ½ kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy 




Dynię ścieramy na tarce i obficie polewamy sokiem z cytryny. 
Posypujemy cukrem.
Składniki na ciasto (bez jajka) umieszczamy w miseczce i siekamy nożem.
Potem dodajemy jajko, mieszamy palcami starając się robić krupy.
Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy 1/3 ciasta,
na to dynię (bez soku) znowu ciasto, znowu dynia i na koniec posypujemy ciastem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego. 






6 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasto jak wszystkie Tylko szkoda że nie mogę jeść dyni pozdrawiam i życzę SZcześliwego Nowego Roku

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały pomysł na tak pyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  3. skorzystam z tego przepisu bo mnie zainspirował czy mozna go potenm dac na blog z twoim linkiem

    OdpowiedzUsuń
  4. Te ciasto po prostu wygląda bardzo pysznie.

    OdpowiedzUsuń