Sałatka z tuńczykiem jest znakomitą przekąska, która zaspokoi nam głód.
Zapewne ją znacie, ale ta ma składnik "podkręcający " smak.
Użyłam oleju lnianego z papryczką chili w niewielkiej ilości, bo jest wyjątkowo ostry.
Potrzebujemy:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 torebka ugotowanego ryżu
- ½ puszki kukurydzy
- ½ puszki czerwonej fasoli
- ½ czerwonej papryki
- ½ cebuli
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju lnianego z papryczką chili
Cebulę szatkujemy i przelewamy wrzątkiem.
Odstawiamy do ostudzenia.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Taką sałatkę możemy też zabrać do pracy zamiast kanapek.
Nic nie stoi na przeszkodzie by do sałatki wrzucić po całej puszcze kukurydzy,
fasoli i całą paprykę i cebulę. Smacznego.
Znam tą sałatkę. Ciekawy pomysł z dodatkiem oleju lnianego z chili :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki szczególnie z tunczykiem , ps pytałaś kiedyś kiedy wrzuce ciasto na blog zachód słońca już jest wrzucony .Długo to trwało ale jest .pozdrawiam
OdpowiedzUsuń