poniedziałek, 3 grudnia 2018

Cordon bleu


Cordon bleu to klasyka wszystkich restauracji.
Jest to danie mięsne składające się z sera i szynki owiniętych w sznycel.
Z czasem powstała wersja z kurczakiem i taką właśnie dziś prezentuję,
ale z pewnymi zmianami bo tak dyktuje mi moja fantazja 😉.

Potrzebujemy:
  • 4 piersi kurze
  • 2 jajka
  • musztarda Dijon
  • żółty ser w plastrach
  • szynka w plastrach
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • bułka tarta
  • mąka pszenna






Mięso myjemy, osuszamy i kroimy tak żeby otrzymać jak największą powierzchnię.
Przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem.
Następnie delikatnie posypujemy pieprzem i smarujemy musztardą. 
Na tak przygotowane mięso kładziemy plastry żółtego sera i szynki.
Zawijamy jak gołąbki i spinamy wykałaczkami by zachować kształt.
Potem delikatnie solimy i posypujemy z każdej strony mąką pszenną.
Otaczamy w jajku i panierce (mąka kukurydziana, czosnek, papryka, zioła prowansalskie i bułka tarta).
Kotlet kładziemy na rozgrzane masło i smażymy do zarumienienia z każdej strony.
Potem przekładamy do naczynia żaroodpornego
i trzymamy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 150 stopni.
Cordon bleu doskonale smakuje z sałatą lodową. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Akurat mam wszystkie składniki, więc chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń